sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Sarpanevan kaadin


Yksi uusimmista ja ihanimmista löydöistäni on ehdottomasti tämä Timo Sarpanevan i-sarjan lilan värinen kaadin. Olen yrittänyt etsiä tästä i-sarjasta netistä tietoa, mutta melko laihoin tuloksin. Sen verran tiedän, että tämä kaadin on luultavasti i-114 sarjaa ja valmistettu 1950-60-luvulla. Kaadin on ihanan tuntuista lasia, väri on todella puhdas ja muodoiltaan tämä on yksinkertaisen kaunis ja viimeistelty. Designlasia juuri minun makuuni!


I-linjan lasiesineet ovat suomalaisille tutuinta Sarpanevan tuotantoa ja ne ovat säilyttäneet arvonsa ja arvostuksensa vuodesta toiseen. Sarjan esineissä muotoilijan omaleimainen designlasi yhdistyy arkeen ja juhlaan sopivaan käyttölasiin.
Nykyään keräilijät maksavat melko suuriakin summia sarjan hyväkuntoisista esineistä. Itse maksoin tästä kaatimesta hieman yli 30 euroa, joten hinta ei ollut mielestäni lainkaan paha virheettömästä ja kauniista esineestä. Sarjaan olisi olemassa myös mehulaseja, mutta niitä tuskin tulen hankkimaan. Kyllähän ne tietysti sopisivat kaatimen seuraksi, mutta käyttöä laseille tuskin olisi lainkaan, joten taidan tällä kertaa hillitä itseni ja jättää ne hankkimatta. (Ellei nyt joku ihan mahdottoman ohittamaton tarjous satu pomppaamaan silmien eteen...)


Minulla ei ole tapana käyttää mehukaadinta arkena, joten tämä tulee päätymään osaksi vähän erityisempien tilaisuuksien kattausta. Muina aikoina tälle on varattu paikka muiden lasiesineiden joukosta kirjahyllystä ja siellä se saa edustaa osana olohuoneemme sisustusta. Kaatimen paras puoli onkin juuri se, että vaikka se on hyvin arkinen käyttöesine, se on silti kaunis katsella eikä sitä todellakaan tarvitse piilottaa astiakaapin suljettujen ovien taakse!

5 kommenttia:

  1. Aivan ihana!! Varsinkin kun olen ihan hulluna violettin väriin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lila miellyttää kyllä minunkin silmääni todella paljon! Ja varsinkin tällainen lämminsäyvisempi punertavan lila. :)

      Poista
  2. Meillä oli 1960-luvulla kotona Sarpanevan violetti maljakko. Taitaa olla äidilläni vieläkin. Sävy oli ihan sama.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhempien lasiesineiden kohdalla onkin aina kiva miettiä, että minkälaisia koteja ja tarinoita niiden taakse kätkeytyy. :)

      Poista
  3. Kaadin on suunniteltu tod.näk. aikaisintaan vuonna 1958 (kyseinen i-tarra käytössä 58-74), tosin kuvastotuotteena löytyy vasta vuodelta 1963 (toisaalta aikaisemmat kuvastot eivät ole kovin kattavia). Väreinä on ollut violetti,sininen ja opaali eli valkoinen.Kyseisen kaatimen tuotenumero on 2451.
    I-linjaa varten timo sarpaneva suunnitteli aikoinaan i-merkin, jossa ideana on että punainen ympyrä kuvastaa kuumaa lasiuunia johon "i" eli pilli on menossa.
    Sarjaan on tosiaan kuuluunut mm. juomalaseja ja pulloja :)

    VastaaPoista