maanantai 7. toukokuuta 2012

Mariskooli


Mariskoolin varsinainen syntytarina on hämärän peitossa, sillä lasiesine on vanha prässilasimalli, joka kulkeutui saksalaispuhaltajien mukana myös Suomeen 1800-luvulla. Kyseistä mallia yhtiömme valmisti jo ainakin vuodesta 1892, jolloin se esiintyi Iittalan hinnastoissa. Vähitellen siitä on tullut eräänlainen kulttiesine; suomalaisten lahjasuosikki ja keräilykohde. Mariskoolia alettiin valmistaa uudelleen 1960-luvulla, jolloin Marimekon Armi Ratia pyysi Iittalaa ottamaan sen uudelleen tuotantoon.
lyhyt historiikki iittala.fi

Mariskooli on esine, joka yleensä jakaa ihmiset tiukasti kahteen ryhmään. Tätä ihanankamalaa, ah niin mielipiteet jakavaa esinettä joko rakastetaan tai vihataan. Harvassa ovat ne ihmiset, joiden mielestä Mariskooli on "ihan kiva" tai mielipide siitä "ihan sama".

Minä sain ensimmäisen Mariskoolini (tai siis "mariskoolini", kuten myöhemmin on selvinnyt) muistaakseni joskus kahdentoista ikävuoden kieppeillä sukulaisilta lahjaksi. Silloin pidin sitä aivan kamalana mummoutumisen huipentumana, rumana ja ties minä. Väri oli tumman vihreä, Iittalan kartoituksen mukaan luultavasti joulunvihreä ja se vielä tietysti korosti minulle esineen tätimäisyyttä. Skooli hautautui vuosiksi kaapin perälle eikä teiniminä nähnyt ikinä tulevan päivää jolloin voisin sietää, saati pitää tai arvostaa tuon esineen muotoilua ja historiaa. Mutta aika kuluu ja mielipiteet muuttuvat...

Nykyään Mariskoolit ovatkin yksi suomalaisen designlasin suosikeistani. Skooleilla on mielenkiintoinen ja ennen kaikkea pitkä historia suomalaisten kodeissa ja ruokapöydissä. Vaikkei esineen muotoilu alkuperäisesti olekaan suomalaista, on siitä muodostunut varsin kansallinen symboli. Uskoisin, että kyllä melkein jokainen suomalainen vastaisi kysyttäessä Mariskoolin olevan kotimainen tuote.

Mariskooleja on aikojen saatossa valmistettu kymmenissä väreissä ja vuodesta 2008 myös kahdessa koossa. Nämä ovat kiitollinen, mutta valikoiman laajuuden johdosta, samalla erittäin haasteellinen keräilykohde! Tällä hetkellä omistan seitsemän Mariskoolia ja kokoelma kasvaa aina hiljalleen sopivan yksilön osuessa vastaan. Esineen muotokieli edustaa desinglasin ja käyttöesineen yhdistelmää parhaimmillaan: kaunis katsella, mutta hyvä käyttää. Esimerkiksi joulukonvehtien tarjoilussa Mariskoolit ovat vailla vertaa.

Aloitan oman skoolikokoelmani esittelyn tämän hetkisestä suosikistani eli punaisesta 155 mm Mariskoolista. Rakastan punaisen värin syvyyttä, joka onnistuu samalla olemaan myös erittäin puhdas ja kirkas. Erilaiset valon muodot saavat väristä esiin lukemattomia erilaisia sävyjä. Kyseisen Mariskoolin hinnat ovat kaupoissa 50-70 euron välillä, johtuen värin valmistuksen vaativasta prosessista ja kalliista raaka-aineista. Omani ostin käytettynä hieman alle 30 euron hintaan ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen, sillä skooli on aivan uudenveroinen. Nykyään se edustaa kunniapaikalla osana olohuoneemme sisustusta.

4 kommenttia:

  1. Hahaa mun eka mariskooli oli vähän samaa sarjaa, jopa saman sävyinen suunnilleen. Sain sen mariskooli-intoilijalta ja se väitti että arvostan sitä ehkä myöhemmin;)

    VastaaPoista
  2. Mäkin oon varma, että joskus vielä opit tykkäämään siitä!
    Tai mun kokoelmiin mahtuu kyllä aina jos silmä ei totu... Vitsi vitsi. ;)

    VastaaPoista
  3. Voi kun hienoa, että aloitit blogisi! Täällä on vaikka mitä kivaa jo kivan kerronnan kera! Tulen varmasti piipahtamaan uudelleen ja uudelleen...

    VastaaPoista
  4. ^ Kiitos kovasti kivoista sanoistasi! Ja todellakin tervetuloa uudelleen, toivottavasti blogistani on sinulle iloa.

    VastaaPoista