maanantai 25. kesäkuuta 2012

Särö rakkauteen

Näin käy joskus.


Tämä Lempi räsähti rikki ihan tavallisen pesun aikana. Lempi-lasien kuuluisi kestää astianpesukonetta, mutta ainakaan tämä yksilö ei enää eräänä päivänä selvinnyt pesurimme käsittelystä. Jalkaosa on haljennut melko oudosti, lasin sisällä menee halkeamia ristiin rastiin, mutta ulospäin ei tunnu minkäälaista säröä eikä palaa ole irtoamassa.Onko muilla samanlaisia kokemuksia näistä laseista? Ajattelin käydä näyttämässä tätä jossain vaiheessa Iittalan Outletissa. Hyvitysten perässä en sinne jaksa raahautua, mutta uteliaisuus voittaa tällä kertaa, sillä haluan kuulla onko muilta tullut vastaavaa palautetta. Lempi-lasit ovat kuitenkin melko arvokkaita ja on aikamoinen pettymys jos laatu on laajemminkin yhtä heikkoa.


Lasi on vahvaa, mutta samalla niin herkkää. Yksi lasiharrastuksen viehätyksestä onkin lasin koskemattomuus. Pienen särön tai kolhun myötä koko esine saattaa hajota täysin palasiksi. Kerran rikki mennyttä ei korjata millään liimalla tai teipillä, ei rakkaudella eikä hartailla toiveilla. Lasi on lasia vain niin kauan kun se säilyy koskemattomana.

7 kommenttia:

  1. se teidän julma pesukone pitää niin kovaa ääntä, että ei siitä tiiä mitä siellä tapahtuu :o

    :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, tuli mieleen ihan sama... :D Talouden mieshenkilö justiinsa yksi päivä selitti kuinka se kone on ihan ikivanha ja toimii jollain sellasella systeemillä mitä ei oo käytetty enää aikapäiviin.

      Poista
  2. Tuo johtuu yleensä jännitteestä, joka voi siis syntyä tuotteeseen valmistuksen aikana, kolhaisusta tai vaikkapa liian kovasta pesulämpötilasta :) Kyllähän se veetuttaa, mutta jättämällä astianpesukoneessa enemmän väliä toisiinsa ja laskemalla lämpötilaa, lasit säilyy ehjänä pitempään. Käsipesussa kannattaa huomioida, että mikäli laseja/kulhoja liottaa pesuvedessä, niin riski kolhiintumiseen on suurempi kuin koneessa.

    Voisin aiheesta kirjoittaa pitkänkin lorun, mutta taidan tällä kertaa jättää väliin. Kysy toki, jos jotain tulee mieleen, vastaan mielelläni näin ympäripyöreän anonyymisti ja kertomatta missä Outletissa työskentelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilen, että tällä kertaa tuo jännite on syntynyt valmistuksessa, sen verran hellästi olen näitä laseja yrittänyt kohdella (ei kolhaisuja, tarpeeksi tilaa astianpesukoneessa ym). Eipä näille tosiaan kuitenkaan mitään voi, tämä kuuluu lasiharrastukseen. :/

      Vielä kerran, tosi kiva, että olet löytänyt lukemaan blogiani! Todella mukavaa saada ammattilaisen ja oikeasti asiasta tietävän kommentteja. :)

      Poista
    2. No mutta, viet sen sitten outlettiin, niin tod.näk. saat uuden tilalle :) Huomasin ite meillä semmosen jutun että kun vaihdettiin keittiötasot kivisiksi, niin laseja alkoi mennä rikki vaikka niitä ei kolauteltukaan. Asiasta kun sitten kyselin paremmin tietäviltä, niin sain vastaukseksi, että esimerkiksi lämpimänä koneesta otetut kylmälle tasolle nostettavat lasit saattavat kerätä jännitettä laseihin enemmän kuin kylmänä koneesta otettavat. Loogista minusta, joten aloimme tyhjentämään koneen kun astiat olivat kylmiä, jolloin esimerkiksi pinottaessa jo kaapissa oleva kylmä ja koneesta otettava lämmin lasi eivät joutuneet kosketuksiin keskenään, vaan lämpötila oli suunnilleen sama. Tsädäm, ongelma hävisi. Kerkesin jo monta kertaa syyttää rakasta puolisoa lasien rikkomisesta :D Jep, olen ihana vaimo.

      -Henni

      Poista
    3. Juu, täytyy yrittää muistaa ottaa tuo lasi mukaan seuraavan kerran kun Outletissa poikkean. :) Samaa olen kuullut itsekin, että kivitasoisilla astiat hajoileat nopeammin! Itse olen aina yrittänyt välttää lämpimien astioiden nostamista kaappiin ja varsinkin niiden pinoon laittamista. Tuo kuumana pinoaminenhan on suorastaan riskin maksimoimista kun puhutaan lasien halkeilusta.

      Poista
  3. Aika ohutta lasia näkyy olevan tuo Lempi. Harmillista. Näin sinun ruostumattomasta teräksestä tehdyn vadin. Ne on tosi kauniita. Olen kesätöissä jossa tätä terästä valmistetaan.

    VastaaPoista